Krimp

Wie het niet weet, mag het ook zeggen….. 🙂

De vorige keer heb ik geschreven over het ouder worden van je wervelkolom en dat een rug dus over de jaren wat in kan gaan zakken. Maar hoe dan en wat gebeurt er dan?

Je wervelkolom heeft 24 wervels, verdeeld over 3 delen. Namelijk je lendewervels, borstwervels en nekwervels. Tussen al deze wervels zitten de tussenwervelschijven. Iedere tussenwervelschijf bestaat uit een kraakbeenring met een vloeibare kern. De combinatie van deze twee zorgen voor een souplesse in de rug, maar ook een goede demping bij bijvoorbeeld lopen, springen of hardlopen. Doordat je de hele dag rechtop staat (of zit) zorgt de zwaartekracht ervoor dat er een druk op de wervelkolom staat. Hierdoor word er een klein beetje vocht uit iedere tussenwervelschijf geperst. Als je dus alle wervels bij elkaar opgeteld, kan dit soms wel 2 cm schelen, dat je dus wat ‘krimpt’. Geen paniek! Omdat je ’s nachts, tijdens het slapen, de rug weer ontlast, neemt het weefsel weer wat vocht uit zijn omgeving op en hersteld het zich dus weer. Zo heb je in de ochtend weer je oorspronkelijke lengte terug

Je kan zo’n tussenwervelschijf wel een beetje vergelijken met een spons. Als er water in de spons zit en je drukt er op, pers je dus wat water uit de spons. Laat je weer los, dan trekt het weer water aan. Maar door het verouderingsproces van het lichaam, en dus ook je wervelkolom, word deze sponswerking steeds wat minder. De tussenwervelschijven nemen steeds iets minder goed vocht in zich op .

Het is dus belangrijk om in beweging te blijven, maar af en toe ook het lichaam wat te ontlasten. Sommige mensen weten dit af te wisselen, door af en toe even te gaan zitten. Of om juist eens ergens aan te gaan hangen. Andere mensen kiezen er voor om regelmatig het lichaam wat rek en strekoefeningen te geven. Dit kan bijvoorbeeld door wat sporten, te gaan wandelen of lekker in een Yin-yoga houding te gaan. Wanneer je dit regelmatig doet, wordt de aanmaak van groeihormonen gestimuleerd en deze helpt cellen herstellen en vernieuwen. Het verbetert de kraakbeenproductie en –reparatie van de wervelkolom. Bij bijvoorbeeld Yinyoga wordt het bindweefsel zachtjes opgerekt. Het hyaluronzuur wat vrijkomt, maakt dat het water in ons lichaam weer gebonden wordt waardoor de gewrichten soepeler worden.

Daarnaast is het van belang om voldoende water te drinken, zodat er dus ook voldoende vocht in het lichaam aanwezig is om je tussenwervelschijf weer te herstellen. De volgende keer ga ik iets schrijven over hoe het lichaam nu dat water vast kan houden.

Proost! 🙂

Martijn

Oefentherapeut Cesar