AUW! Enkel verstuikt!

Je bent lekker in het park aan het hardlopen en plots klapt je enkel dubbel doordat je een klein takje over het hoofd had gezien. Je hebt je enkel verzwikt!

Een veelvoorkomende hardloopblessure (maar ook bij andere sporten) is de enkelverstuiking. Op het asfalt zal dit minder snel gebeuren, maar wanneer je op onverharde paden aan het sporten/wandelen bent ligt een enkelverstuiking op de loer. Wat er gebeurd bij een enkelverstuiking en wat je er aan kunt doen, lees je in onderstaande blog.

Wat gebeurt er bij een enkelband letsel?

In de meeste gevallen klapt de enkel naar buiten toe bij een enkelverstuiking. (In sommige gevallen kan dit ook naar binnen toe zijn). De band aan de buitenkant van de enkel komt hierdoor op spanning te staan en rekt daardoor uit of scheurt in. Er kunnen dan kleine scheurtjes in de enkelband en in de omliggende bloedvaatjes ontstaan waardoor de enkel al snel pijnlijk, dik en blauw kan worden.

Er zijn 3 verschillende gradaties die op kunnen treden bij een enkelverstuiking:

Graad 1; er ontstaan kleine scheurtjes in de enkelbanden
Graad 2; de scheurtjes zijn groter maar de enkelbanden zijn nog wel intact
Graad 3; de enkelband is door gescheurd

In de meeste gevallen is er sprake van een lichte verrekking van de enkelband en middels onderstaande adviezen en eventuele fysiotherapie kun je binnen 6 weken je sportactiviteiten weer rustig hervatten.

Wat moet je doen?

Bij een acuut enkelband letsel is het verstandig om direct de volgende principes toe te passen:

R est: neem rust, stop met de sport/activiteit waar je mee bezig was
I ce: koelen met ijs gedurende 20 minuten
C ompression: laat een compressieverband of tape aanleggen
E levation: leg de enkel omhoog

Let op: als je niet direct op de enkel kunt staan/lopen, laat dan je enkel verder onderzoeken bij de huisarts of er eventuele ernstigere schade aanwezig is.

Wat doet de fysio en wat kun je zelf doen om zwikken te voorkomen?

De fysiotherapeut geeft tips en uitleg over de hersteltijd en je looppatroon. Daarnaast krijg je oefeningen mee om de beweeglijkheid en de stabiliteit van de enkel te verbeteren. Indien nodig kan de enkel nog getaped worden. Daarnaast kan de fysio je begeleiden bij het hervatten van je sportactiviteiten.

Maak een afspraak bij de fysio wanneer je na een paar weken nog pijn blijft houden of wanneer je een instabiel gevoel hebt. Zo kun je met behulp van de fysio je enkel weer optimaal laten bewegen.

Mijn tip is om altijd je enkel te gaan trainen op stabiliteit na een verzwikking om een nieuw enkelbandletsel te voorkomen! Ook als je regelmatig je enkel verzwikt is het raadzaam oefeningen te doen. Want zogenaamde “zwakke” enkels, kun je goed verhelpen.

Fijn weekend!

Simone, Fysiotherapeut