Cranio-Sacraal Therapie

Cranio-sacraal (cranio = hoofd, sacrum = heiligbeen) therapie is een techniek om blokkades in de natuurlijke beweging van het hersenvocht op te heffen.

De Amerikaanse arts John Upledger ontdekte een zeer subtiel ritme dat veroorzaakt wordt door de aanmaak en opname van hersenvocht. Cranio-sacraal (cranio = hoofd, sacrum = heiligbeen) therapie is een techniek om blokkades in het ritme van het hersenvocht op te heffen.

Het doel van een cranio-sacraal behandeling is een ontspanning te bewerkstelligen in het cranio-sacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem. Tijdens de behandeling worden milde technieken gebruikt waarbij door middel van zachte druk geblokkeerde ritmes weer op gang worden gebracht. Het bindweefsel zou wel eens de fysieke drager zijn van energiebanen (meridianen ) en daardoor is cranio-sacraal een mooie aanvulling bij acupunctuur en shiatsu.

Aangezien cranio-sacraal therapie het zelfherstellend vermogen stimuleert, is de behandeling geschikt voor zeer diverse klachten. Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder andere: burn-out, hoofdpijn, rugklachten, angsten, depressies, slapeloosheid en buikpijnen waarvan de oorzaak onbekend is.
Tevens werkt de therapie als pijnbestrijding en bij hyperactieve kinderen (ADHD) en bij kinderen met leer- en gedragsproblemen of motorische achterstand.