PNEI-therapie: neurotransmitters

Wat zijn neurotransmitters

Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die van essentieel belang zijn voor het samenwerken van de verschillende systemen in ons lichaam. Deze neurotransmitters hebben een belangrijk effect op de lichamelijke- en mentale fitheid, slaappatroon, immuunsysteem, geheugen, hormoonproductie, concentratie en focus. De juiste voeding en aanvullingen waar nodig, de juiste beweging en mentaal evenwicht zorgen voor de juiste brandstof om deze stofjes aan te maken door je eigen brein en lichaam (darmen).

Waarom zijn neurotransmitters belangrijk

Communicatie is noodzakelijk bij het geven van sturing aan al die tienduizenden processen die per seconde in de cellen van ons lichaam plaatsvinden. Deze processen moeten gecoördineerd en gecontroleerd worden vanuit ons brein.

De communicatie van en naar het brein wordt geregeld door in het brein aangemaakte elektrische golven. Het voltage bepaalt de reactie op prikkels, snelheid bepaalt de informatieverwerking, ritme bepaalt de mate van stressverwerking en synchronisatie zorgt voor rust, flexibiliteit en herstel.  Het brein maakt hiervoor gebruik van neurotransmitters. Dit zijn signaalstofjes, of boodschapper-stofjes, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van lichamelijke en mentale processen. Zij hebben onder andere invloed op fitheid, reactiesnelheid, spierbesturing, motoriek, immuunsysteem, herstel, geheugen, aandacht, concentratie, focus, je gevoel en je persoonlijkheid. Is er een disbalans, dan slaap je wellicht slecht, ben je minder vrolijk dan normaal, heb je last van je darmen etc etc. Door invloed uit te oefenen op deze stofjes kunnen we het brein en daarmee het lichamelijke en mentaal presteren positief beïnvloeden.  Kortom, de neurotransmitters zijn van invloed op je fysieke, mentale, energetische welzijn.

Een voorbeeld

Dopamine en het stresshormoon adrenaline maken gebruik van enkele dezelfde bouwstoffen. Als iemand veel stress heeft en daardoor veel adrenaline aanmaakt, dan kan de hoeveelheid dopamine teruglopen. Dit kan doorwerken op het schildklierhormoon omdat ook deze gebruik maakt van hetzelfde aminozuur. In zo’n geval is het belangrijk om de aanvoer van deze bouwstoffen te verhogen zodat alle verminderde functies kunnen herstellen.

Hoe weet je welke neurotransmitters in disbalans zijn?

Door middel van een vragenlijst, de neurotransmitterprofielbepaling van Braverman, krijgen we inzicht in het functioneren van de 4 meest belangrijke neurotransmitters in het brein. Deze vragenlijst geef goed weer welke disbalansen er zijn. Aan de hand daarvan kan concreet een advies gegeven worden welke voeding en supplementen nodig zijn om te komen tot herstel. En vooral hoe je deze vitaliteit kunt behouden.

Meer info vindt u op www.brainedge.nl