Osteopathie

Osteopathie. Je hoort het vaker. Maar wat is het nou eigenlijk? Ik leg het graag uit.
Ik ben in 2017 afgestudeerd als osteopaat aan de 5-jarige opleiding, aan de Internationale academie voor Osteopathie in Gent. Voordat ik begon aan de studie was ik reeds werkzaam als fysiotherapeut sinds 2006. Mijn ervaringen binnen de fysiotherapie zorgden voor de juiste impuls om aan de studie te starten. Ik vind het een uitdaging om de “moeilijk begrepen klacht” te vinden, het zoeken vind ik als een puzzel en binnen de osteopathie moeten alle stukjes op de juiste plaats liggen. Iedereen maar ook baby’s en sporters kunnen goed behandeld worden. Naast fysiotherapie, waarvan de meesten mij in Sneek zullen kennen, geef ik nu tevens osteopathie.

Wat is osteopathie?

In de osteopathie streven we ernaar om de drie belangrijke lichaamssystemen op elkaar af te stemmen.
  • Het bewegingsapparaat
  • De organen
  • De schedel
De drie systemen moeten een goede beweeglijkheid hebben. Zo niet, dan kan dat leiden tot een beperkt herstelvermogen. Dit uit zich weer in fysieke klachten etc. Een lichaam dat in de juiste balans is, kan zelf zorgen voor een evenwicht tussen de drie systemen.
Het evenwicht kan bijvoorbeeld door een (geboorte)trauma, slechte voeding of stress verstoord raken. Tijdens een osteopathieconsult is het onderzoek gericht op de beweeglijkheid van die systemen. De behandeling op het herstellen hiervan.

Laat ik nu juist gek zijn op puzzelen.

De moeilijk begrepen klacht

Het zoeken naar de juiste ingang voor therapie is voor mij een uitdaging waaruit ik veel voldoening haal. Binnen de fysiotherapie was het al mijn doel om klachten te herkennen en te ontdekken. Vaak liep ik hierin vast. Daarom ben ik veel cursussen gaan volgen om steeds meer kennis op te doen. Ik bleef nog altijd dat ontbrekende stukje missen. Toen kwam ik in aanraking met de osteopathie vanwege rugklachten die ik zelf had. Fysiotherapie mocht niet meer baten en als tip kreeg ik te horen “ga eens naar een osteopaat, zij kijken verder dan alleen naar je rug”. Dat was het beste advies wat ik tot nu toe heb gehoord. Het is hierdoor voor mij duidelijk geworden welke opleiding ik nog wilde volgen. Nu ik klaar ben, is mijn kennis zo veel meer geworden en is iedere uitdaging er eentje om op te lossen!

Osteopathie voor baby’s

Baby’s willen ons zoveel vertellen als zij dat konden. Als ouders weten we maar al te goed wat ons kindje wil vertellen. Baby’s herkennen is een automatisch proces wat wij als ouders ons eigen maken. Ik zelf ben vader van drie prachtige kinderen. Dit zorgde er eveneens voor dat de interesse naar baby’s groeide. In sommige gevallen is een kind te onrustig, spuugt te veel of drinkt bijvoorbeeld moeilijk. Dit vaak om niet duidelijke redenen. Dit kan ons als ouders ook erg onzeker maken en we blijven zoeken naar antwoorden. Antwoorden welke niet altijd te vinden zijn. Dan kunnen wij als osteopaat veel voor baby’s en kinderen betekenen.

Wanneer in Sneek

Ik ben iedere dinsdagochtend en donderdag de hele dag bij Fysio4U-New Health Centre in Sneek.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u mailen naar ronny@fysiotherapie-eijer.nl of bellen met 0515-700272.
Wellicht tot gauw,
Hartelijke groet
Ronny Eijer