Psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie is bedoeld voor de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en sommige onbegrepen pijnklachten.

Wat zijn psychosomatische klachten?

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is niet altijd direct duidelijk. Lichamelijke klachten treden vaak op de voorgrond.
U ervaart prikkelbaarheid, vermoeidheid, gevoelens van gespannenheid en soms zelfs pijn, die verband kunnen hebben met bepaalde levensomstandigheden, zoals: grote werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.
Deze gebeurtenissen kunnen U zodanig uit evenwicht brengen dat er spanningsklachten ontstaan.

Lichamelijk kunnen dat vooral zijn: vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, nek-schouder-rugpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, maag-en buikklachten.
En psychisch: gevoel van onbehagen, overactiviteit, lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, slaapproblemen, piekeren, angstig gevoel, gevoel uit balans te zijn, niet meer kunnen ontspannen.

Hoe worden psychosomatische klachten behandeld?

De therapeut begeleidt U in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Na een intakegesprek wordt met U een behandelplan opgemaakt.

De therapeut leert U te luisteren naar Uw eigen lichaam!

Behandelvormen:

  • Ontspanningstherapie
  • Ademtherapie
  • Stressmanagement
  • Mindfulness
  • Fysiotherapie op haptonomische basis