Chronische pijn en het brein

Vraagt u zich weleens af waarom de pijn maar aan blijft houden?
En waarom men de precieze oorzaak van uw  pijnklachten niet kan vinden?
Pijn hoeft niet altijd een somatische of psychische oorzaak te hebben.

Het mag misschien een schrale troost zijn, maar u bent niet de enige met chronische pijn. Op heel de wereld ervaart één op de vijf mensen dagelijks pijn. Pijn kan het dagelijks functioneren ernstig beperken. Mensen met chronische pijn zijn vaak al naar meerdere therapeuten (artsen, specialisten, fysiotherapeuten, etc.) geweest of hebben diverse onderzoeken ondergaan. Hier krijgen ze vaak te horen dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden met als klap op de vuurpijl dat het vast “tussen de oren zit”. Ironisch genoeg zit pijn per definitie tussen de oren; pijn wordt namelijk door het brein waargenomen en geïnterpreteerd.

Pijn hebben zonder te weten wat de oorzaak is, is erg vervelend en kan mensen onzeker maken. Maar dat er geen lichamelijke schade is, wil niet zeggen dat er geen verklaring voor de pijnklachten is. Uit onderzoek dat de laatste jaren gedaan is, blijkt dat de oorzaak voor pijnklachten niet gezocht moet worden in beschadigingen of afwijkingen in het lichaam. De oorzaak moet gezocht worden bij veranderingen in het pijnverwerkingssysteem zelf. Het pijnverwerkingssysteem is een alarmsysteem en onderdeel van ons zenuwstelsel. In de meeste gevallen werkt dit alarmsysteem adequaat en wordt pijn proportioneel door het brein geïnterpreteerd. Soms kan het pijnalarmsysteem ontregeld raken waardoor pijnprikkels disproportioneel worden geïnterpreteerd. Met andere woorden, het alarmsysteem raakt overgevoelig en iedere pijnprikkel wordt in het brein uitvergroot.

Onderstaand filmpje legt in begrijpelijke taal uit hoe het zenuwstelsel overgevoelig kan raken en hoe je hier zelf iets aan kan doen!