Gebroken vleugel helpt bij nek-schouderklachten

Onze fysio- en oefentherapeuten hebben meerdere manieren om onze cliënten te ondersteunen bij hun klachten. Onderstaand een duidelijk voorbeeld van hoe fysiotherapie in combinatie met een simpele yoga-houding kan leiden tot herstel.

Nek- en schouderklachten

Een man komt al een langere tijd bij onze Cesartherapeut Martijn van der Werf wegens klachten aan het nek-schoudergebied. Door de FOI-therapie zijn de klachten al voor 70-80% gereduceerd, maar hij blijft altijd een stekend/trekkend gevoel houden naast het schouderblad. Om dit wat kracht bij te zetten heeft Martijn de houding ‘Broken Wing’ meegegeven, wat meneer dus ook thuis gedaan heeft. Resultaat is dat de mobiliteit van het schouderblad verbeterde, de spanning wat afnam en Martijn met de FOI meneer nog beter kon behandelen. Nu zijn we een 3 maanden verder en merkt meneer dat de spanning naar de nek afneemt en het hoofd zelfs meer ruimte heeft gekregen om te kunnen draaien.

Hoe voer je de Broken Wing uit?

Vanuit zit plaats je een arm achter je rug, met de handrug naar je rug toe. De hand wordt zo ver omhoog geschoven als mogelijk is. Positie van de pols neutraal. Kom dan liggen op je hand en rug. Ontspan, adem rustig door en verzacht zo het hele schouder gebied. Geef je over aan je hand, je benen op een comfortabele afstand van elkaar, sluit je ogen. Na een aantal minuten kom je langzaam uit de houding rol naar je andere zij en haal langzaam je arm achter je rug vandaan.

Is dit te zwaar? Plaats dan je arm minder hoog achter de rug plaatsen en/ of benen optrekken en de voeten op de mat plaatsen.
Belangrijk bij iedere Yin-houding is dat je ontspant en niet de pijngrens overschrijdt. Zorg dat je de nek/schouder, elleboog en pols niet overbelast.

Meer weten?

Ook al is het een relatief eenvoudige houding, het kan natuurlijk zijn dat je door je eigen klachten niet zeker weet of je deze houding mag/kunt uitvoeren.
Of misschien twijfel je of je de houding correct uitvoert.
Of heb je een andere klacht en ben je benieuwd of we daarvoor ook een houding hebben?
Neem dan contact met ons of je eigen fysiotherapeut/zorgverlener op via: info@newhealthcentre.com of 0515-558888.