Hardloopblessures: de Shinsplint

In mijn vorige blog over hardlopen schreef ik al in het algemeen over hardloopblessures; hoe ze ontstaan, tips om blessures te voorkomen en oefeningen voor een optimale hardloop ondersteuning. Omdat ik zelf ook regelmatig hardloop weet ik hoe vervelend een blessure kan zijn en dat je daarbij goed naar je lichaam moet luisteren om erger te voorkomen.  

Deze keer bekijken we een veelvoorkomende blessure die felle pijn geeft aan het scheenbeen, de Shinsplint.

SHINSPLINT

Een shinsplint is een verzamelnaam voor alle blessures die zich presenteren in het onderste tweederde gedeelte aan de voorzijde van het scheenbeen en die ontstaan door overbelasting.

Klachten ontstaan veel bij beginnende hardlopers. Maar ook bij fanatieke hardlopers door bijvoorbeeld een slechte looptechniek, verkeerd schoeisel, te snelle opbouw en te veel trainen waardoor het scheenbeen niet voldoende rust krijgt met pijn als gevolg.

     

Symptomen:

  • Stekende, scherpe pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen
  • Drukken op de plek geeft extra pijn
  • Eventueel zwelling en roodheid aan de binnenzijde van het scheenbeen
  • Klachten ontstaan vaak geleidelijk
  • Pijn bij wandelen en/of hardlopen waardoor sport niet uitgevoerd kan worden

 

Hoe kom ik aan pijn bij het scheenbeen?

Zoals ik net al benoemde is bij scheenbeenklachten overbelasting vaak de oorzaak, en daarbij kunnen verschillende factoren aanleiding geven voor klachten. Als hardloper kan je voet teveel over-proneren tijdens de landingsfase van het hardlopen (je voet ‘zwikt’ te veel naar binnen tijdens de landing). Ook kan er een disbalans zijn tussen de spieren aan de voorkant van het onderbeen en de kuitspieren aan de achterkant. Daarnaast kan het door je manier van trainen komen; je hebt te veel op een harde ondergrond gelopen, je trainingsintensiteit is opeens flink verhoogd, je hebt te veel gesprongen of tegen heuvels opgelopen. Al bovenstaande factoren zorgen ervoor dat er overmatige trekkrachten op de spieren van het scheenbeen ontstaan waardoor er een soort stressreactie op het botweefsel ontstaat. Dit geeft uiteindelijk de vervelende pijn bij het scheenbeen.

Ik heb last wat nu?

Een aantal weken rust nemen en dagelijks het scheenbeen 10 min. koelen kunnen de klachten al een stuk verlichten. Wanneer de klachten echter al langere tijd aanwezig zijn en je gehinderd wordt in wandelen en/of sporten, is het verstandig een afspraak te maken met de fysiotherapeut. Deze kan de klacht behandelen, de oorzaak opsporen en je tevens sportgerelateerde tips, adviezen en oefeningen geven.

We zien je graag op de praktijk om je op weg te helpen naar een pijnvrij en plezierig hardloop/sportseizoen!

Hartelijke groet

Simone, Fysiotherapeut