Help! Ik krijg last van mijn onderrug na de Yin Yoga.

We krijgen af en toe wel eens de vraag of opmerking van mensen dat ze last krijgen van hun onderrug tijdens of na de Yin Yoga.

Hoe kan ik pijn krijgen van yoga? Doe ik iets verkeerd? Is Yin Yoga dan wel goed voor mij?

Het kan natuurlijk zijn dat je voor jezelf nog niet goed in kaart hebt gebracht wat nu een werkelijke grens voor je is in een houding. Misschien zet je wel net iets te veel rek om vervolgens niet goed te kunnen toegeven aan de ontspanning. Waardoor er spanning in je lichaam blijft. Of lig je te lang in een houding. Of je ziet dat andere yogacursisten wel makkelijker in de houdingen kunnen en wilt net zo ver kunnen. Yin Yoga gaat niet om prestatie, om meer en beter kunnen. Yin Yoga is voelen wat je lijf kan, en dat oké vinden. De rek voelen mag. Sommige yinhoudingen voelen niet prettig. Maar juist als je een kwetsbare plek hebt, zoals een pijnlijke onderrug, is het belangrijk om het niet te forceren.

Op het moment dat je vanuit een Yinhouding het lichaam wat ruimte wil geven, neemt ook de soepelheid van bewegen (mobiliteit) toe. Dit is immers wat je wil en in dit geval is dat bijvoorbeeld dat de stijfheid of pijn in je onderrug weg gaat. Een toename van deze mobiliteit moet je lichaam ook weer weten te coördineren en stabiliseren. In veel gevallen is er dan een gebrek aan stabilisatie en zet het lichaam alle nodige spieren aan om zo een natuurlijk spierkorset te creëren. Hierdoor kun je een stijf gevoel krijgen of zelfs een wat trekkende zeurende pijn in de onderrug, wat je belemmert om goed voorover te kunnen buigen in je dagelijkse leven.

Je zou het kunnen vergelijken met een dirigent die een orkest begeleid, een orkest waar net wat meer ruimte is ontstaan voor een paar extra muzikanten. Als deze muzikanten niet goed naar de dirigent luisteren, dan kan de dirigent de regie en zo ook de symfonie van zijn orkest kwijt raken en gaan alle muzikanten tegelijk voluit spelen. Het orkest zal dus moeten oefenen om op elkaar in te spelen en hun instrument in te zetten op het moment dat het ook gevraagd word. Zo werkt het met het lichaam ook! Je hersenen zijn die dirigent en zijn als het ware de regie wat verloren en zo ook de symfonie van de spieren om te stabiliseren.

Maar hoe krijg ik de regie weer in handen? Hier kun je thuis heel simpele, stabiliserende oefeningen voor doen. Het kost je maar 10 tot 15 minuten tijd. Goede oefeningen zijn bijvoorbeeld de bekkenbrug, kniebuigingen, opstrekken in buiklig en de ‘superman’. Doe per oefening een aantal herhalingen tot je merkt dat je spieren wat gaan branden. Geef je lichaam een paar tellen rust om vervolgens dezelfde oefening in totaal 3 keer te herhalen.

 

Onthoud: net als bij de Yin Yoga, let goed op je grenzen. Forceer het niet.

 

Gun jezelf de tijd om het op te bouwen. Ieder lichaam heeft van nature meer of minder ruimte in de gewrichten. Waar de één hypermobiel is en makkelijk de grond met de handen kan aanraken, kan een ander dat niet. Simpelweg omdat het lijf niet zo gebouwd is.

Mocht je hier toch nog vragen over hebben hoe je dit zelf kan doen, vraag hier dan eens naar bij je Yogadocent of maak een afspraak bij een van onze therapeuten. Zij willen je graag helpen om weer een goede symfonie in je onderrug te krijgen.

Martijn van der Werf

Yogadocent en Oefentherapeut Cesar