Het voorjaar komt er aan, en dat betekent…

Opletten met je rug

Het voorjaar komt er aan. Zeker met het mooie weer van de afgelopen dagen merk ik dat er wat gaat kriebelen. De tuin moet maar even uit de winterslaap geholpen worden. Het terras en de oprit moet  schoongespoten worden. Het huis kan wel een schoonmaak gebruiken. En als er dan nog tijd over is, kan ik ook nog wel even langs de boot (stiekem kriebelt dat nog het meest). Afgelopen weekend eerst maar wat in de tuin geweest, want dan kon het afval gelijk mee in de container voor deze week. Dan is het eindelijk maandag en zit je met klachten aan de rug. Want urenlang in dezelfde gekromde houding staan, ga je voelen. Herkenbaar?

Natuurlijk schets ik een overdreven beeld, maar het komt er vaak wel op neer dat het lichaam overbelast is geraakt. Zeker bij ongewone klusjes komt de vermoeidheid en spierpijn eerder dan bij klusjes die je wekelijks doet. Als je vermoeid bent neemt het risico op een blessure aanzienlijk toe en dan is een kleine verkeerde beweging al genoeg om het je in de rug te laten schieten.

We hebben al meer over de rug geschreven. In mijn vorige blog heb ik wat tips gegeven hoe je je rug kunt versterken. Maar de eerste patiënten met rugklachten door dit soort ‘ongewone’ klusjes hebben zich alweer gemeld. Daarom nog een keer wat extra aandacht voor de rug.

Staan er grote klussen op de planning en weet je van jezelf dat je een zwakkere rug hebt? Doe niet alles in 1 keer, geef jezelf en je lichaam om het uur even een minipauze.

Ben je toch te fanatiek bezig geweest en hou je last van je rug? Met een behandeling op de bank, is het vaak in 2 weken weer op te lossen. Neem gerust eens contact op. Waarschijnlijk kan ik je helpen hoe je je rug beter kan gebruiken en belasten. Zodat je na je inspanningen in de tuin, op de boot of bij andere klussen, niet belemmerd wordt door een pijnlijke rug. En je naderhand lekker in de zon kunt genieten van een welverdiend drankje op het terras.

Fijn voorjaar!

Martijn

Oefentherapeut Cesar