Lente-blessures

Blog van onze fysiotherapeute, Ellen van Wijnen

Bewegen is goed voor ons, 30 minuten bewegen per dag heeft al grote voordelen voor onze gezondheid. We krijgen meer energie en het vermindert stress. Onze algehele kwaliteit van leven verbetert door bewegen.  En wat is er nou lekkerder dan in de lente te genieten van het weer en erop uit te gaan. Hierbij kun je denken aan een lekkere wandeling, een rondje op de fiets maar ook hardlopen is in Nederland een erg populaire sport.

Voor het houdings- en bewegingsapparaat is hardlopen een zware belasting. Onder de hardlopers komen dan ook regelmatig blessures voor. Dit zijn voornamelijk blessures aan het onderlichaam, enkels, knieën, heupen en de lage rug. De klachten ontstaan vaak  langzaam en nemen vervolgens toe in intensiteit. Of men begint overenthousiast aan een hardloopschema dat van internet is geplukt, en vergeet daarbij te luisteren naar het eigen lichaam waardoor het overbelast raakt.

Dure schoenen helpen?

Nee. Volgens recent onderzoek van het UCMG heeft het meestal niet te maken met de schoenen. Ook is het niet erg als iemand niet symmetrisch loopt. Er is simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van blessures bij hardlopers om duidelijk aan te kunnen geven waardoor blessures ontstaan. (bron).

Wat kun je er wél aan doen?

  • Observeer je lijf goed en kijk of (oude) blessures opspelen. Hou goed je eigen grenzen in de gaten;
  • Bouw het hardlopen rustig op: ga niet ineens te vaak, te snel, te hard trainen;
  • Yoga helpt je lichaam flexibeler en krachtiger te worden waardoor blessures worden voorkomen: (bron);
  • Krachttraining, ook voor je romp, verbetert de loophouding: (bron).

Tips voor beginners

Iedereen kan hardlopen. Gewoon een paar schoenen aanschaffen en heel voorzichtig starten met sjokken of joggen. Qua inspanning moet het net mogelijk zijn om een gesprek te blijven voeren. Mensen die niet sportief zijn aangelegd of lang niet hebben gesport, kunnen het best beginnen met tweemaal per week 30 tot 60 minuten wandelen, gedurende 4 tot 6 weken. Het joggen kan beginnen met 2 trainingssessies per week. Per sessie 10 maal 1 minuut joggen met actieve rust tussendoor. Bouw hierna het volume per week maximaal uit met 10%, mits er in de voorafgaande week geen pijntjes of blessures zijn opgetreden. Als je pijntjes voelt tijdens of na een hardlooptraining, kun je in de week daarna de training beter niet uitbreiden. Leer te luisteren naar je lichaam en niet naar het hardloopschema. Als een pijntje langer dan een paar uur aanhoudt, wees dan extra alert en doe het de volgende training rustiger aan.

Toch een blessure?

Blijf je zitten met problemen waar je niet uitkomt, ga dan naar de huisarts of fysiotherapeut. Door middel van de behandelmethode FOI (Functionele Osteopathie en Integratie), die wij bij Fysio4U veel inzetten, wordt er gekeken naar het gehele lichaam. Het lichaam bouwt namelijk snel verschillende compensaties op in het lichaam. Het kan dus best zo zijn dat die vervelende voetblessure een gevolg is van een probleem in de lage rug. Door middel van zachte manuele technieken wordt het lichaam weer in balans gebracht zodat jij weer lekker kunt lopen, wandelen, fietsen, kortom BEWEGEN!