Minderjarigen niet alleen naar fysiotherapie

Af en toe komen jongeren (<18jr) alleen naar onze praktijk voor de eerste afspraak. Dat is voor onze fysiotherapeuten in sommige gevallen een dilemma.
Wij merken dat het voor een volwassene vaak al lastig is om te omschrijven wat de klacht is, wanneer en hoe het ontstaan is etc. Helemaal als de fysiotherapeut vraagt: “wat verwacht je van mij, en wat verwacht je van de behandeling?” , dan is het antwoord regelmatig:
“eueueuh….weet ik niet”.
Veel cliënten komen namelijk met het idee dat ze alleen hoeven te benoemen “ik heb pijn aan mijn rug”. Maar een behandeling zal sneller en beter verlopen, als er een dialoog ontstaat tussen cliënt en therapeut. Achtergrondinformatie is ook belangrijk, wat voor werk doe je, beweeg je veel of weinig, heb je door privé-of werkomstandigheden stress?
Pubers, jongeren, ze kunnen veel. Vinden ze zelf ook vaak. Maar over jezelf praten kan lastig zijn. Zelfs als ze mondig en assertief zijn. Gaat het om iets relatiefs eenvoudigs, bijvoorbeeld een verzwikte enkel, dan is het minder problematisch. Echter, als je minderjarige zoon of dochter vanwege vage of ernstigere klachten fysiotherapie nodig heeft, dan vinden wij het fijn als er een ouder bij is. In ieder geval bij de intake en de 2e afspraak. Zodat we samen goed kunnen kijken wat er aan de hand is en met elkaar kunnen overleggen wat we gaan doen.