Pollenplaag

Hooikoorts

Wanneer het voorjaar begint, gaat iedereen weer lekker veel naar buiten; een terrasje pakken, een wandeling in het bos maken of een lekkere picknick in de buitenlucht! Voor de meeste mensen een periode om naar uit te kijken! Maar voor sommigen is het helemaal niet zo fijn, die blijven liever binnen. Zij hebben te maken met een verstopte neus, niesbuien, rode ogen, een loopneus, kriebelhoest, benauwdheid en zelfs vermoeidheid en slecht slapen. Zij hebben last van hooikoorts!

In Nederland hebben een heleboel mensen hooikoorts. Bij hooikoorts maakt het afweersysteem van het lichaam afweerstoffen aan tegen stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn voor ons. Bij het inademen van stuifmeel (pollen die rondzwerven in de lucht) ontstaat er een prikkelreactie van de luchtwegen. Er ontstaat een allergische reactie met niesbuien en loopneuzen waardoor de zakdoekjes niet aan te slepen zijn. Hoe hoger de concentratie pollen in de lucht is, hoe meer klachten mensen hebben.

 

 

Pollenseizoen

In het voorjaarszonnetje in februari ga je heerlijk hardlopen in het park , maar je wordt steeds gehinderd door lichte benauwdheid. Ook dit kan al veroorzaakt worden door de pollen. Het pollenseizoen is al begonnen! Vanaf februari beginnen de bomen te bloeien t/m eind april. Met name de berk, els en de hazelaar zijn dan verantwoordelijk voor klachten. De grassen volgen begin mei en bloeien vaak door t/m september. Je kan allergisch zijn voor meerdere pollen, dus zo zie je dat je een flinke periode klachten kan ervaren in meer of mindere mate.

Wat kun je zelf doen?

Veel mensen zijn al bekend met oog- en neusdruppels en pillen om de symptomen te verlichten.  Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf nog kunt doen om de klachten te beperken:

– draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen het binnendringen van pollen

– probeer niet in je ogen te wrijven bij jeuk, pollen aan je handen kunnen zo in je ogen terecht komen. Leg liever een nat washandje op je ogen om jeuk/irritatie tegen te gaan

– houd je slaapkamer pollenvrij door je haar regelmatig te borstelen voor het slapen gaan en neem een douche

– houd ramen dicht in je slaapkamer of gebruik een antipollen hor

– was je kleren regelmatig, zeker als je buiten in aanraking bent geweest met pollen. Hang ze dan ook binnen te drogen

– houd je huis schoon door regelmatig te stofzuigen en gebruik voor het afstoffen een natte doek

 

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Tapen! Dankzij tape technieken met Cure tape kunnen hooikoorts klachten verlicht worden. De resultaten zijn spectaculair en worden nu 2 jaar toegepast in onze praktijk met vaak erg mooie resultaten.

 

 

Hoe werkt het?

De CureTape wordt aangebracht op de rug (en soms borst). De tape beïnvloedt de hulpademhalingsspieren en, via de segmentale relatie van de huid, het longgebied. De tape blijft ongeveer een week zitten, maar het effect werkt daarna door.

Meestal is één tot drie keer tapen voldoende voor een forse klachtenreductie voor langere tijd. Het is zelfs mogelijk dat een eenmalige toepassing van cure taping zorgt voor een klachtenvrij hooikoortsseizoen.

Het is aan te raden de tape aan te laten brengen aan het begin van het hooikoortsseizoen. Wanneer dat is, hangt af van de pollen waarvoor je allergisch bent. We raden je aan op tijd een afspraak te maken en je te laten tapen zodat klachten snel verminderd kunnen worden.

 

 

 

Twijfel niet en maak een afspraak bij fysiotherapeut Simone Buiskool en
ervaar zelf wat de tape voor je kan doen!

Bel voor een afspraak naar 0515 55 88 88.