Sporten en Osteopathie

Wat osteopathie kan doen voor sporters maar ook voor niet-sporters

Zou ik iemand van de straat vragen wat een osteopaat doet, dan krijg ik vaak te horen “een soort van fysiotherapeut die wat kraakt en ook vaak in je buik bezig is”. Maar denken en behandelen doet een osteopaat niet middels drukken en kraken. Wel met zijn handen! Hij gebruikt zijn handen om iemand weer in balans te brengen. Niet alleen lokaal waar de klacht zit, zoals bij verschillende vormen van therapie. Dit werkt vaak heel goed, totdat de klachten zich ineens elders manifesteren.

De kracht van een osteopaat ligt in het verder kijken dan de plaats waar de pijnklacht zich manifesteert. Hierdoor is het mogelijk een vicieuze cirkel van steeds terug kerende blessures te doorbreken. Ook vaak moeilijk te definiëren klachten kunnen goed worden behandeld door een osteopaat.

De bouwvakker die mijn huis bouwde, vertelde mij eens bij een bezoek: “deze binnenmuur niet wegbreken want dan stort je huis is in”. Dat geldt ook voor een osteopaat. Deze zal de muren aan de binnenkant van het lichaam stabiliseren en daarmee kijkt hij verder dan waar het probleem zich werkelijk manifesteert. Hij kijkt naar het groter geheel zowel van binnen als van buiten. Een osteopaat werkt daarom in de buikregio of middenrifregio. Organen kunnen door bijvoorbeeld levensstijl verstoord raken en kunnen gaan verkleven met andere organen of spieren. Nu is er al een probleem ontstaan. Maar na verloop van tijd zullen er klachten ontstaan. Deze kunnen zowel in de buik klachten geven of door het grotere bereik ook elders in het lichaam. Denk aan de spier welke verstoord raakt. Deze zou weer aan een gewricht of bot kunnen gaan trekken. Na een blessure lijkt er vaak herstel op te treden, want er zijn geen pijnklachten meer, en men kan weer aan de gang. Echter, vaak is er alleen maar sprake van ‘aanpassing’ van het lichaam op het doorgemaakt letsel. Er treedt ergens een blokkade of bewegingsbeperking op en andere lichaamsdelen gaan ‘gewoon’ wat harder werken om dit op te vangen en zodoende bereik je alsnog het gewenste (top-)niveau. Maar bij intensief gebruik van het lichaam, zoals sporters doen, geeft dit een overbelasting van het deel dat meer doet dan waar het voor bedoeld is. De vraag wordt dan: hoe lang houdt die regio dat vol?

Je hebt bijvoorbeeld je enkel verstuikt. Na die tijd is de enkel altijd een beetje stijf gebleven. Verder werkt het inmiddels weer prima. Maar wat gebeurt er met alle spieren, banden, pezen, zenuwen etc die daarop aanhechten en naar boven doorlopen? Een ostepaat loopt het hele gebied langs: knie/ knieholte-> bovenbeen/ hamstrings-> bekken/ heup-> wervelkolom-> buikholte, etc. Alles wordt als een groter geheel bekeken. Het is daarom dat een Arjen Robben naar een osteopaat is gegaan. Ook hij liep vast binnen zijn herstel.  En niet alleen hij want ook Wesley Sneijder, Sven Kramer en diverse wielrenners gaven al eens aan gebruik te hebben gemaakt van een osteopaat. Loopt u ook met dit soort klachten of wilt u ook eens weten wat “verder kijken” voor u kan betekenen? Neemt u dan gerust contact op.