Wervels

Wie het weet mag het zeggen…

Dit staat op mijn bureau en ik krijg best vaak de vraag wat dat nu moet voorstellen. Zijn het gebakjes? Is het een gesmolten kaars? Zijn dit nu je wervels? Bingo!

Dit zijn inderdaad je wervels van je onderrug, en dan wel in een volgorde van leeftijd. Links beginnend met een wervel van iemand van ongeveer 25 jaar, daarnaast van iemand van 45 jaar, iemand van 65 jaar en uiterst rechts een wervel van iemand van 85. Daarbij zie je dan ook dat de wervels en tussenwervelschijf behoorlijk kunnen inzakken. Dit is helaas een beloop van ouderdom, of in de medische wereld wel degeneratie genoemd. Los vertaald zou je dit ook ‘slijtage’ kunnen noemen. Dit verklaart ook waarom oma wat gekrompen is en wat stijf in bewegen is geworden. Een stijfheid wat je lichaam niet goed kan gebruiken om het evenwicht en balans te houden. Hierdoor kun je dan ook sneller te komen vallen.

Dus is het uiterst belangrijk om je lichaam en je rug wat soepel te houden. Zeker op het moment dat je lichaam al wat ouder is geworden. Ook is het goed om je lichaam niet te lang achter elkaar te overbelasten, verdeel het en neem regelmatig een (mini)pauze.

De volgende keer schrijf ik over hoe het nu kan dat het lichaam gaat krimpen naarmate je ouder wordt.

Tot dan 
Martijn van der Werf
Oefentherapeut Cesar